Dan odprtih vrat ČD Lendava

Časar Marjan, 07.10.2021


Dan odprtih vrat ČD Lendava pri stolpu Vinarium v Dolgovaških goricah. 

 

Čebelarsko društvo Lendava je v začetku meseca oktobra izvedlo aktivnosti v okviru prireditve medeni teden.

V času od 05. do 07. 10. smo pri stolpu Vinarium organizirali dneve odprtih vrat. V ta namen smo na omenjeni lokaciji postavili paviljon medena zgodba, ki ga je v tem času obiskalo okrog 400 obiskovalcev. Navdušeni nad vsebino so bili še posebej otroci Dvojezične osnovne šole I Lendava, ki so paviljon obiskali v okviru tedna otroka. Še večji obisk je onemogočilo slabo vreme zadnji dan prireditve. Zaradi velikega zanimanja za ogled paviljona smo se odločili, da prireditev ponovimo tudi v naslednjem letu.

V soboto 09.10. smo čebelarji v sodelovanju s Planinskim društvom Lendava izvedli prvi medeni pohod. Pohoda se je udeležilo 70 pohodnikov od blizu in daleč. Zbrali smo se zjutraj ob nedavno odprtem prenovljenem starem čebelnjaku, kjer smo opravili registracijo in prejeli jutranje medeno okrepčilo. Pohod smo začeli ob 9.00 uri proti vzhodnemu delu Lendavskih Goric. Sledil je postanek pri čebelarju Ivanu Denši, ki nam je predstavil svoje čebelarstvo.

Pot smo nadaljevali do vaškega doma, kjer smo opravili medeno malico. Po polurnem postanku smo nadaljevali pot do stolpa Vinarium, kjer smo za vse pohodnike in obiskovalce stolpa pripravili strokovno vodeno degustacijo medu pridelanega v letošnjem letu. Degustacijo je vodil g. Franc Tratnjek, terenski svetovalec. Kljub slabi letini smo uspeli predstaviti šest vrst medu, ki so ga pridelali posamezni čebelarji ter društvo v učnem čebelnjaku.

Dogajanje je popestril naš kolega Alojz Pahor s harmoniko. Pohodniki so se nato vrnili v dolino in tako skupaj opravili dobrih 10 km hoje. Razšli smo se z obljubo, da se naslednje leto vidimo v še večjem številu.

Naj medi.

Štefan Cigut, predsednik ČD Lendava