Čebelarstvo Vučko

Kot pravijo čebelarji, je čebelarstvo poezija kmetijstva. Lahko je hobi ali tudi resna in pridobitna dejavnost.

Mene so čebele navdušile dokaj pozno.

Zame je čebelarstvo predvsem sprostitev in ljubezen do narave.


V Sloveniji se velika večina čebelarjev ukvarja s to dejavnostjo zgolj z ljubezni do čebel.

O čebelah...

Čebele so na našem planetu izjemno dolgo. Preživele so zaradi svoje fascinantne organiziranosti, saj deluje čebelja družina kot supersistem.

Tako majhna bitja in tako organizirana. Ko sem prebiral različno strokovno literaturo me je ta organiziranost vedno osupnila. Moram priznati, da sem prej o čebelah vedel le malo, pa še to površno, kot npr. da pikajo in nabirajo med. Sedaj vem, da čebele ne nabirajo medu ampak medičino. Da občasno žrtvujejo svoje življenje s tem, da branijo svojo številčno družino, pa ob tem zavedanju čebelji pik ni več tako boleč. V družini živijo čebele, katerih vloge pri delu so odvisne od njihove starosti. Večina ljudi ve le, da je naloga čebel, da nabirajo »med«, ne pa tudi, da so te najprej čistilke, krmilke, zidarke, itd. do stražark in šele nato dobijo čebelice priložnost, da postanejo nabiralke.

Zanimiva je tudi različna življenjska doba čebel, ki je odvisna od tega ali so čebele poletne ali zimske. Zimske živijo veliko dlje od poletnih, saj je njihova naloga, da preživijo zimo in tako nadaljujejo rod. V čebelji družini v poletnem času živijo tudi troti. To so moški, ki skrbijo za oprašitev mladih matic. Po oprašitvi trot umre. Zakaj je narava taka in na prvi pogled neprizanesljiva do trotov, pa priporočam v branje strokovno literaturo. Verjamem, da boste navdušeni in fascinirani, kot sem bil tudi sam. Veliko pa lahko izveste tudi od starejših čebelarjev. V vsaki družini je le ena matica. Nekateri pravijo, da je kraljica. Njena naloga je zaleganje jajčec in prenos genskega materiala v družino. Čebelarji se trudimo, da bi odbirali matice iz družin, ki so mirne, nerojive, ki imajo razvit čistilni nagon, ki so medonosne itd. Kako čebelarji spoštujemo čebele pa govori dejstvo, da čebelarji pravimo, da čebela umre in ne pogine ali kaj podobnega.

Tako bodite ob govorjenju o čebelah s čebelarjem tankočutni, da ne boste užalili čebelarja!

First Year Of Beekeeping (basic equipment) starting your beehive

First Year Of Beekeeping (basic equipment) starting your beehive

This video shows the equipment needed for your first year of beekeeping
Come visit my Store at https://danabeefarm.com/

Čebelarsko društvo Lendava - Lendvai méhészek Egyesülete
Čebelarsko društvo Lendava - Lendvai méhészek Egyesülete

Glavna ulica 73
9220 Lendava - Lendva

E-mail: info@cdlendava.si

Kontakt: Štefan CIGUT

Davčna št.: SI46632387

Matična št.: 5207487000

IBAN: SI56 0234 2002 0195 879 ( NLB )


eNovice in obvestila

S klikom na gumb "Pošlji" boste poslali vaše ime in e-poštni naslov in se strinjate, da vam lahko pošljemo sporočila o novostih. Vašega e-poštnega naslova ne bomo posredovali nikomur, kadarkoli pa lahko zahtevate izbris.